Hoe word je gevoeliger?

Hoogsensitief persoon

Wat kenmerkt een persoon als een hoogsensitief persoon? Hoogsensitieve personen worden geconfronteerd met observatie of aandacht. Hun perceptie van de buitenomgeving wordt beïnvloed door hun sociale interacties met de mensen rondom hen. Een HSP wordt anders behandeld in vergelijking met een introvert. De één krijgt een heel andere omstandigheid en ervaring voorgeschoteld dan de ander. Veel gevoelige mensen verhouden zich tot andere mensen op een geheel nieuwe manier. HSP’s voelen dat aanwezigheid in het moment met anderen, anders is dan andere mensen die negeren. HSP’s worden gezien als mensen met bepaalde eigenschappen: aan de ene kant worden ze gezien als intelligent, georganiseerd, goedmoedig en humoristisch. Ze zijn gevoelig voor metafoor en symboliek EN kunnen dingen volledig verpersoonlijken. Het tegenovergestelde van gevoeligheid is wat we vaak cynisch en onbeleefd noemen.

Diepgevoelige HSP’s zijn gevoelig voor de dingen om hen heen. Ze hebben de neiging om dingen en situaties door een heel ander gezichtspunt waar te nemen en zien daardoor dingen anders dan anderen. Van mijzelf weet ik dat ik een hoogsensitief persoon ben die heel direct is en soms sommige mensen voor het hoofd kan stoten. Ze kunnen er aanstoot aan nemen, me misschien zelfs beledigen, maar ik weet dat ik gelijk heb in wat ik doe en dat ik gerespecteerd word.

Hooggevoelig zijn is geen toeval. Het is niet iets waar sommige mensen mee geboren worden. Hooggevoeligheid hebben – of positief gevoelig zijn – is geen vloek. Het is iets dat gecultiveerd en ontwikkeld kan worden. Mijn eigen reis om gevoeliger te worden was een lange saga van honderden workshops en duizenden uren praktijk, en ik weet dat het voor mij nodig was om diep te graven. Het was niet zo eenvoudig als glimlachen of iemand haten, of aardig zijn of meer zelfvertrouwen hebben. Het was bizar voor me toen zodra ik mezelf begon te visualiseren zoals ik zou zijn als ik me bewust kon zijn van mijn gevoeligheid, mijn focus bleef verschuiven. Op een dag begon ik in te zien dat er een hoge gevoeligheid was voor elke gedachte, idee, emotie, blik, interactie waaraan ik werd blootgesteld.

Maar eerst geloofde ik dat het resultaat van de verschuiving van perspectief een zekere volledige transformatie zou zijn. Ik had het mis. Mijn persoonlijkheid bleef immers dezelfde. Wat veranderde was mijn focus. Mijn gevoeligheid veranderde, maar ik niet. De reden daarvoor is dat we de neiging hebben onze identiteit als een emotioneel gezond persoon te koppelen aan onze focus. Wanneer iemand zijn of haar aandacht niet richt op zijn of haar gevoeligheid in plaats van het naar de oppervlakte te brengen, wordt zijn of haar bewustzijn volledig vertroebeld. Mensen met hooggevoeligheid zijn typisch gemakkelijke mensen. Zij brengen zichzelf niet vaak gemakkelijk terug naar hun gevoeligheid in tijden van spanning en onrust. Ze zijn ook veel meer geneigd om op hun gebruikelijke manier te reageren op de situaties om hen heen. Als je een hooggevoelig persoon in het echt ziet, kan dat zijn tekortkomingen en overschattingen aan het licht brengen. Op een dag zal ik beseffen dat mijn (kleine) mislukking te wijten was aan het feit dat mijn management volledig dichtsloeg wat betreft nadruk en ontwikkelingsperspectief tijdlijntransit. Heel lang had ik moeite me te realiseren welke dingen me gelukkig zouden maken of wat me precies geluk had gebracht in de afgelopen 10 of 20 jaar. Ik was in veel opzichten overweldigd omdat ik verschillende horizonten had van wat geluk is, en dit viel echt samen met wat er om me heen gebeurde.

Naast (“niet lekker in je vel zitten”) is het ook een deel van het dagelijks leven als HSP’er. Voor zover HSP’s gaan, is gevoeligheid – in het leven brengen – een talent. De reden dat we de neiging hebben om minder “aardig zijn” toe te passen in het leven. Onze definitie van “aardig zijn” en onszelf, als een HSP. Het is een algemene neiging tot ongemak, redzaamheid en plannen voor een uiterste. We staan minder spontaan in het leven als we minder gevoelig zijn. Bovendien werd ik me, doordat ik schoolmeester was, vaker bewust van mijn gevoeligheid. Op die manier kon ik mijn gevoeligheid ontwikkelen, en omarmde ik haar.

Hoe kunnen we het nog effectiever maken en het meeste uit ons leven halen?

Laten we eens kijken naar dit proces en wat punten brainstormen.

1. Weet dat hooggevoelig zijn voor de buitenwereld belangrijk voor je is. In de afgelopen 10 jaar heeft men ontdekt dat hooggevoelig zijn een natuurlijke eigenschap is die slechts ZEER veel mensen hebben. scherp begrensde landschappen in de natuur lijken dit steeds duidelijker te maken. Als je mijn laatste post hebt gelezen, weet je dat er gesproken is over verbazingwekkende gaven van de natuur. De wereld voor een HSP, graag om in te zijn, is de natuur. De natuur was het eerste uitstapje waartoe ik gedwongen werd als voorbeeld. Het was een geweldige lonende tijdverdrijf ervaring voor mij.

Lees meer:

Burn out Venlo

Coach Roermond

Hypnotherapie Venlo

Depressie Venlo